Python PiP Kurulumu ve Kaldırılması

PiP: Package Manager For Python

Merhabalar,

Öncelikle PiP nedir bundan bahsetmek istiyorum çok ayrıntıya girmeden. PiP, Python’da third party library(üçüncü parti kütüphaneleri) sistemimize kurmak için kullandığımız basit fakat bir o kadar hayat kolaylaştırıcı bir script diyebiliriz kendisi için. Bende python üzerinde geliştirme yaparken third party library’lere ihtiyaç duyduğumda bir türlü onu normal yöntemlerle kuramayan biri olarak benim işlerimi acayip derecede kolaylaştırdı eğer sizde bu dertden muzdarip iseniz pip tam sizin için biçilmiş kaftan. Lafı fazla uzatmadan hemen kurulum işlemlerine başlayalım.

Kurulum

1.Adım: get-pip.py dosyasını indiriyoruz.

Hemen bu adrese tıklayarak dosyamızı indirebiliriz: https://bootstrap.pypa.io/get-pip.py. Aslında bu dosya pip kurulumu için gerekli işlemleri bizim için yapacak olan bir script dosyası.

2. Adım: get-pip.py dosyasımızı python ile çalıştırıyoruz.

Konsolumuuz açıp get-pip.py dosyamızın olduğu dizine gidiyoruz ve şu şekilde script dosyamızı çalıştırıyoruz. İşlemler bittiğinde şuna benzer bir konsol çıktısına sahip olmalısınız:

pip-kurulum

Eğer bu işlem sırasında hata alırsanız hata mesajı bile birlikte google’de araştırma yaparsanız çok rahatlıkla sorunu çözebileceğinizi düşünüyorum çünkü bi’ çok kişi tarafından kullanılan bir araç olduğu için karşılaştığınız hatayı ilk kez siz görüyor olma olasılığınız çok az. Aslında kurulumumuz bu aşamda bitti fakat konsol üzerinde “pip install [library-ismi]” şeklinde komutlar çalıştırıp library kurabilmemiz için son bir kaç işlem daha yapmamız gerek.

3.Adım: pip’nin kurulu olduğu dizini bilgisayarımıza tanıtıyoruz.

Bilgisayarım > Özellikler > Gelişmiş Sistem Ayarları yolunu takip ederek Sistem Özellikleri penceresini açıyoruz ve altta bulunan Ortam Değişkenleri butonuna tıklayarak Ortam Değişkenleri pencesesinin açılmasını sağlıyoruz. Bu penceredeki üst kısımdan Path yazanı seçip Düzenle butonuna tıklıyoruz.

pip-kurulum-2

Devamında ise açılan pencere içerisindeki Değişken Değeri: yazan kısmın en sonuna şu ifadeyi ekliyoruz: ;[Python’un bilgisayarınızda kurulu olduğu dizin]\Scripts (dikkat edin ifadenin başında ; işareti var!). Bende python C:\Python33 yolunda kurulu olduğu için ben ;C:\Python33\Scripts ifadesini ekledim. Sizde kendinize göre bu ifadeyi özelleştirip ekleyin ve daha sonra kaydetip açtığınız pencereleri kapatabilirsiniz.

Meraklısına Not: Aslında bu eklediğimiz yola girersek göreceksiniz ki orada pip.exe isminde bir dosya var. Yani biz “pip install [library-ismi]” çalıştırdığımızda aslında çalışan bu pip.exe dosyası oluyor. Yani biz bu işlemi yapmakla bu yol içerisindeki tüm dosyaların artık o yola gidilmeden direkt olarak her dizin içerisinden erişilebilir olmasını sağladık.

4.Adım: Test.

Son adım olarak bir test işlemi yapmakta fayda var öyle değil mi? Hemen test etmek için konsolumuzu açıyoruz ve şu komutu çalıştırıyoruz: “pip help”(tırnak işaretleri olmadan!) eğer aşağıdaki gibi bir konsol çıktısı almış iseniz kurulumunu başarılı bir şekilde yapmışsınız demektir. Artık pip aracını kullanabilirsiniz.

pip-kurulum-3

 

Kaldırma

Peki bunu kurdukta sonra nasıl kaldıracağız diye soranlar için.

1.Adım: EXE’lerin kaldırılması.

pip aracını bilgisyarımızdan kaldırmak için ise python’un kurulu olduğu dizin içerisindeki Scripts klasörüne giriyoruz ve burada şu üç dosyayı kaldırıyoruz: pip.exepip3.3.exe ve pip3.exe 

2.Adım: Klasörlerin kaldırılması.

Yine python’un kurulu olduğu dizin içerisinden lib isimli klasörün içindeki sites-packages dizini içerisindeki şu iki klasörü siliyoruz: pip ve pip-1.5.6.dist-info

3.Adım: Sistem Path’inden kaldırılması.

Bu adımda kurulum işleminin 3.adımında yaptığımız işlemlerin tam tersini yapabilirsiniz.

4. Adım: Test.

Bu adımda kurulum işleminin 4.adımda çalıştırdığımız komutu çalıştırabilirsiniz fakat bu sefer artık şöyle bir konsol çıktısı almış olmanız gerek:

pip-kurulum-4

 

Umarım açıklayıcı bir şekilde anlatabilmişimdir.
Bir başka programlama üzerine yazımda görüşmek dileğiyle esenle kalın…

Python PiP Kurulumu ve Kaldırılması” üzerine 12 yorum

  1. Merhabalar yazınız için teşekkürler… Benim karşılaştıgım problem pip bu kütüphaneleri indirdiği adresi değiştirmek yapamadım .. Bunun çözümünü biliyor musunuz?

    Beğen

    1. Merhabalar, rica ederim. Faydalı olabilmişsem ne mutlu bana. Sorunuzu tam olarak anlayamadım. Biraz daha açabilir misiniz? Hangi kütüphaneyi nereden indirmeye çalışıyorsunuz?

      Beğen

  2. ben aslında tam kuramadım ve vazgeçtim fakat cmd komut listesinde yükledim ama ortam değişkeninde yapamadım çünkü kurulu dosyayı bulamadım nasıl silebilirim dosyalardada bulunmuyor kafam çok karıştı

    Beğen

    1. Direkt Python’u silerseniz, silinmeyebilir. Çünkü Python’ın içerisinde olan bir şey değil (yeni versiyonlarda Python kurulumu ile pip’de geliyor sanırım fakat emin değilim). Python’un kurulu olduğu dizini bulup elle silmeniz gerekiyor. Büyük ihtimal C:\Program Files\Python gibi bir yerdedir.

      Beğen

  3. Abi benim bilgisayarda cmd ‘pip’ is not recognized as an internal or external command,
    operable program or batch file. hatası veriyor
    ne yapmalıyım

    Beğen

    1. Merhaba, kurulum aşamalarını yazıda anlattığım gibi yapmışsanız `pip` komutunun çalışıyor olması gerekir. Daha iyi yardımcı olabilmek için yaptığınız işlemleri ve PATH değişkeninin şu anki değerini öğrenebilir miyim?

      Beğen

Yorum yazmak için;